VnexTR: Bilişim Forumu

Tam Versiyon: Jean-Baptiste Biot Kimdir ?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: proxy.php?image=https%3A%2F%2Fupload.wik...ace40c333e]
 


Jean-Baptiste Biot

Jean-Baptiste Biot (21 Nisan 1774 - 3 Şubat 1862), Fransız bilim insanı. Meteoroitlerin gerçek yapısını ortaya çıkarmış, bir balon yolculuğu yapmış ve ışığın polarizasyonu hakkında araştırmalarda bulunmuştur.

Jean-Baptiste Biot, 21 Nisan 1774 tarihinde Paris'te, Fransa'da doğdu ve 3 Şubat 1862 tarihinde Paris'te öldü. Biot, 1794 yılında Lyceum Louis-le-Grand ve Ecole Polytechnique'de eğitim gördü. Biot 1797 yılında Beauvais matematik profesörü olarak atanmadan önce topçu olarak görev yaptı. Daha sonra 1800'lerde College de France'ın fizik profesörü olarak devam etti, üç yıl sonra Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi.

1804 yılında Biot Gay-Lussac ile ilk bilimsel sıcak hava balonu seyahatini yaptı. ( 2009, O'Connor ve Robertson 1997). Onlar güvertede oksijen olmadan oldukça tehlikeli şekilde 7016 metre (23.000 feet) yüksekliğe ulaştı. Biot ayrıca Onur Lejyonu üyesi oldu, 1814'de komutan olarak 1849 yılında Şövalye olarak seçildi. 1816 yılında İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi yabancı üyesi seçildi. Buna ek olarak, Biot 1840 yılında (O'Connor ve Robertson 1997), maddenin termal veya optik özelliklerinin alanında Royal Society tarafından verilen Rumford Madalyasını aldı.
Jean-Baptiste Biot'un 1803 doğumlu tek oğlu, Edouard Constant Biot, bir mühendis ve Sinolog idi. Edouard 1850 yılında öldü ve Edouard'ın son kitabı, Çin klasiği Tcheou-li'nin, ikinci yarısı yayınlanması için hazır bir duruma babasının olağanüstü çabaları sayesinde getirildi. Bu kitap tamamlanmamış bir el yazması olarak kalmıştı. Doğru biçimde yayınlamak için, Jean-Baptiste Biot, ünlü Sinolog Stanislas Julien' danışmak zorunda kaldı, ama aynı zamanda, özellikle en zor kısmı, Kaogongji çevirisi için, kendisi oğlunun çalışmalarını doğrulamak adına birçok atölye ziyaret etmek zorunda kaldı ve onların yöntemleri ve terimleri hakkında ustaları ve zanaatkarları sorguladı. Bu güne kadar, Biot çevirisi bu kitabın bir Batı diline tek çevirisi olmaya devam etmektedir.

Jean-Baptiste Biot hayatında bilimsel topluluk için birçok katkılar yaptı - en başta da optik, manyetik ve astronomide katkıları olmuştur. Manyetizma konularındaki Biot-Savart Yasası Biot ve meslektaşı Felix Savart'ın 1820 yılındaki çalışmalarına ithafen onların adını taşır. Deneyde onlar "birbirinden biraz ayrı duran uzun bir dikey tel ve manyetik bir iğne varken tel üzerinden bir akım geçtiğinde iğnenin hareket ettiğini" (Parsley) göstererek ile elektrik ve manyetizma arasındaki bağlantıyı göstermiştir.

1803 Öncesi l'Aigle, Fransa yakınındaki düşen meteorların Biot tarafından ayrıntılı şekilde araştırılmasından önce, çok az kişi gerçekten yeryüzünde bulunan kayaların dünyadışı kökenlere sahip olduğuna inanıyordu. Alev toplarının gökyüzünde görüldükten sonra yerde bulunan sıradışı kayalarla ilgili söylentiler vardı, ancak bu hikayeler genellikle fantezi olarak göz ardı edilmiştir. Alman fizikçi Chladni kayaçların, bir dünyadışı kökeni (Westrum) olduğunu iddia eden bir kitap yayınlandığı zaman olağandışı kayalarla ilgili ciddi tartışma 1794 yılında başladı. Biot l'Aigle kayaları analiz etmeyi başardı ancak sonra yaygın olarak gökyüzünde görülen ateş toplarının atmosferde düşen meteorlar olduğu kabul edildi. Biot zamanından beri, meteorların analizi güneş sisteminin kimyasal bileşiminin doğru ölçümlerinin elde edilmesini sağladı. Güneş sistemindeki göktaşları kompozisyonu ve konumu da astronomlara güneş sisteminin nasıl oluştuğuna dair ipuçları vermiştir.

1812 yılında, Biot optikle ilgilenmeye, özellikle ışığın kutuplaşmasına ilgi duymaya başladı. 19. yüzyıl öncesine kadar, ışığın cisimcik adı verilen paketlerden oluşur inanılıyor. 19. yüzyılda, pek çok bilim adamı ışığın dalga teorisi lehine eritrosit teoriyi göz ardı etmeye başladı. Biot elde ettiği sonuçların ancak ışığın hafif taneciklerden yapılmış olabileceğini göstermek için kutuplaşma üzerine çalışmaya başladı. Daha sonra onun bulguları ışığın dalga teorisi (Frankel) kullanılarak da elde edilebileceği gösterilmiştir. Buna rağmen renk kutuplaşması ve döner polarizasyon çalışmaları büyük ölçüde, optik alanını ilerlemiştir. Biot'un ışık polarizasyonu üzerine çalışmaları optik alanında birçok devrimlere yol açmıştır.
Teşekkürler Gülümse